Bara sitta där med
Sebastian, det var så stilla och sen bara havet. Under bakgårdens tak är det
svalt och skyddat mot de häftiga regnskurarna som piskar i gatan – lika plötsligt
som de avtar. Så letar sig lukten av kryddor fram till oss, typiskt för ...
Sen när vi går längs stranden, när vi står med fötterna
i vatten och så ett steg djupt och så ser man hajar, bebishajar. Jag såg ju
faktiskt, jag såg en vanlig bläckfisk: Är det inte en sten? Nej just det.
Enorma krabbfiskar, sådär två meter. Och så kommer dom i stim. Svansen,
fenan, är avlång, lite smalare liksom ett hål i den. Det var den
ovanligaste grejen. Men det coolaste det var i Hawaii. Sköldpaddor. Då var man
nere i vattnet. Vi dök och den simmade bredvid oss. Dom är ju rovdjur, dom
vet ju.
Det var inte mycket folk där. Det var lite avlångt och
sen bungalows. Och maten dom serverade, fisk, det var bara det. Färgen och
smaken, det var som att äta ... Det var lite tryckt stämning mellan oss, man
får såhär panik. Du vet Shanghai, en massa lyxkrogar. I den här stadsdelen
blandas stora gallerior och lyxrestauranger med fallfärdiga hus från tiden som
brittisk koloni. Längs gatorna ser vi lokal gatumat, restauranger med
libanesisk och persisk mat, italienska caféer, och en pågående invasion av
internationella kedjor.
Och så fanns det små söta såser. Och brödsmulor som dom
blandade i handen. Man vet exakt vad som är top notch. Det är lite sådär doppa
i soya. Och sen när man kokat riset i femhundra år ska man börja röra. Man
kanske får köpa en hel firre för sex miljoner. Men sen så styckas dom upp och
säljs på fyra ställen.
En vanlig hälsningsfras är ”Har du
ätit?” Oavsett om man inte ens kan tillaga firren. Och dom är villiga att lägga
på ... fast den där tonfisken. Den där bjässen som väger sådär mycket, det är
dyrare. Dom kan inte sälja till en riktig kund. Det är första ledet. Så det
blir svindyrt fast det inte är gott. Dom har god hygienstandard i köken och är
därför en bra plats för att prova ny mat. Det går att komma undan med tjugo
till trettio kronor. I templet Kun Yam Thong som Sebastian och jag besökte
betalade vi lite drygt femton kronor.
Mat är ju så biligt. Köken öppnar dörrar för de etniska
grupperna att umgås med varandra. När man delar en måltid kan man glömma
politik och konflikter för en stund. Det dyraste rummet tog dom sjuttiotusen
per natt. Ingen fick röra det. Och så hade han byggt ett hus högst på toppen så
oavsett var man var på ön så såg man det. Det kändes som om man inte hade rätt
att vara där. Som om man var en sån där pöbel, men ändå hade man rätt att vara
där. Och så premiärministern och administratören.
Och vi låg där och solade, Sebastian och jag.
Semesterrökte. Det var så stilla och sen bara havet.
Ostasien
Stilla havet
Linnécaféet
Dagens Nyheter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar